Ivana Tykač

Kozu do Afriky nebo kluka od vedle?

19. 09. 2014 10:00:00
Začal nový školní rok. Pro většinu z nás to něco znamená. Pro někoho krásnou vzpomínku, pro někoho tvrdou realitu. Pro jednoho radost z toho, že opět potká své kamarády, pro jiného strach, že se opět potká se svým neoblíbeným předmětem. Prostě všichni, jak děti tak dospělí, již od dob zavedení trivia Marie Terezie máme z nového školního roku nějaký pocit a nějaká očekávání.

Jaké pocity a jaká očekávání z nového školního roku ale mohou mít děti, které čeká hladovění v době, kdy ostatní děti klušou jako stádo do školní jídelny, užívají si přestávky, zažívají tu největší školní srandu a jen tak mimochodem do sebe dostávají energii, kterou v tom věku jednoduše potřebují?

Když jsme začínali s projektem www.obedyprodeti.cz, byla naše představa řekněme hodně “nutriční”. Mysleli jsme si, že hlad v důsledku nezaplaceného oběda je to hlavní, o co jde. Ale zkušenosti nás poučily, že to je pouze spouštěč. Děti bez oběda nemají dostatek energie a chuti se učit. Zhoršuje se jim prospěch. Objevují se i případy, kdy je do školy odmítají posílat sami rodiče, protože se jednoduše stydí, že jim nemohou jídlo zaplatit. Co nás však překvapilo nejvíc je fakt, že celý tento řetězec příčin a následků ústí do postupného odcizování se dítěte dětskému kolektivu. Všichni obědvají, žertují, smějí se a dítě bez oběda je mimo hru. Zažívá své první společenské vyloučení. Co může následovat? Scénářů může být mnoho, ale jeden velmi pravděpodobný říká, že z dlouhodobého horizontu svůj pocit vyloučení z jedné skupiny bude kompenzovat začleněním do jiné. Ta už však místo školních kulis může mít kulisy ulice a místo obědů se bude podávat něco “výživnějšího”. Jinými slovy, relativně banální věc jako je školní oběd, může mít naprosto fatální důsledky pro psychický a sociální vývoj dítě.

Chtěli jsme udělat něco, proč by tyto děti chodily do školy o něco raději nebo dokonce se na školu těšily. A musím přiznat, že výsledky prvního roku nás mile překvapily. Původně to měla být jednorázová pomoc těm nejpotřebnějším. Ale s tím, jak se objevovali další a další dárci, akce přerostla v projekt s transparentním účtem a téměř čtyřmi sty podpořenými dětmi během prvních dvanácti měsíců od spuštění. Co dítě, to dojemný příběh, který v drtivé většině mluví o školákovi šťastném za tak „obyčejnou“ věc, jako je chodit na oběd se svými spolužáky. Je neuvěřitelné, že v jednadvacátém století existují v České republice děti, které ve škole neobědvají. Ale čísla mluví jasně. Téměř každé 10. dítě je aspoň částečně postiženo hladověním během školní docházky.

Nemohu se však zbavit pocitu, že stejně jako v jiných oblastech i zde trochu platí, že pod svícnem je tma. Díky mediálnímu tlaku víme o problémech černé Afriky víc než o postavení některých sociálních skupin u nás doma. A že přispíváme na kozu do Afriky a nevidíme, že kluk chodící do stejné třídy jako naše dítě může trpět hladem jednoduše proto, že si jeho rodiče nemohou školní obědy dovolit. Nic proti kozám, ale jde o naše děti.

Proto jsme se rozhodli od prvního dne nového školního roku také trochu mediálně zatlačit a spustili jsme kampaň pod heslemPomozte nám nakrmit děti jídlem a láskou.Ta si klade za cíl jednak o problému informovat širokou veřejnost a také oslovit ty, kteří se stejně jako my nehodlají smířit se skutečností, že ve střední Evropě existují v současné době děti, které nemají oběd. Kampaň, která tak vznikla, bude využívat širokou škálu medií od televize, přes tisk a venkovní média až po internet a budeme se snažit, aby fungovala po celý školní rok. Na její přípravě se podílela spousta lidí a firem bez nároku na honorář a za to jim patří náš velký dík. Za všechny bych chtěla jmenovat fotografku Annu Kovačič, reklamní agenturu Comtech, nebo produkční společnost Punk Film. Přidala se také spousta médií. Ale to nejdůležitější nás teprve čeká. Čeká nás test toho, zda nám všem v České republice bude problém připadat natolik důležitý, abychom s ním něco udělali. Takže koho podpoříte vy - kozu do Afriky, nebo kluka od vedle?

Ivana Tykač

mimo jiné zakladatelka projektu www.obedyprodeti.cz

P.S.

Zde si můžete prohlédnout náš televizní spot https://www.youtube.com/watch?v=SoCvRml4zqs

A zde můžete přispět na transparentní účet http://www.obedyprodeti.cz/clanky/transparentni-ucet-77.html

Autor: Ivana Tykač | karma: 4.22 | přečteno: 100 ×
Poslední články autora