WOMEN FOR WOMEN – pomáháme, jak umíme

5. 03. 2014 12:14:56
Právě dokončujeme první výroční zprávu naší obecně prospěšné společnosti WOMEN FOR WOMEN a myslím, že je to ta pravá příležitost ohlédnout se zpět.

Když jsem přemýšlela, jak mohu přispět svým dílem světu kolem sebe, vybavila se mi jistá část mého vlastního života. Nerada na ni vzpomínám a jako všechny špatné zkušenosti člověk vytěsňuje z paměti, tak i mně trvalo nějaký čas vybavit si situaci, kdy jsem se rozcházela se svým prvním manželem. Nicméně vše špatné je k něčemu dobré, protože mi tato zkušenost významně pomohla při hledání a nalezení způsobu, jak být veřejně prospěšná. Ta zkušenost mi dala možnost pochopit a naladit se na ženy, které se do podobné situace dostaly. Začala jsem problém zkoumat podrobněji a naprosto mě vyděsilo, kolik žen se do podobných situací dostává a kolik žen se díky nezodpovědnosti bývalých partnerů a neschopnosti nebo pomalosti byrokratického aparátu ocitá v existenčních problémech. Jsou doslova zahnány do kouta, bez možnosti se jakkoli bránit, protože jejich bývalí partneři neplatí výživné a úřady jsou na ně krátké, nebo způsob vymáhání výživného je příliš pomalý. Právě tento moment - tedy ženy v jakémsi vakuu mezi původním životem a životem novým - jsem si vzala za své, jako svůj díl odpovědnosti vůči světu okolo sebe.

Proto jsem, spolu se svým manželem Pavlem, před více než rokem založila obecně prospěšnou společnost WOMEN FOR WOMEN, která pomáhá ženám a jejich dětem, které se dostaly do tíživé existenční situace. Páteří naší práce je tříletý program podporovaného bydlení a psychosociální pomoci. Díky úsilí našeho týmu se nám podařilo, za relativně krátkou dobu existence, pomoci téměř 40ti ženám a bezmála 60ti dětem a v této oblasti poskytujeme jednu z nejkomplexnějších péčí v České republice. Za to patří všem, kdo se na pomoci podílejí, velký dík.

Nicméně, když se ohlédnu zpět, napadá mě jeden paradox. Přestože se naše společnost jmenuje „ženy ženám”, ve své podstatě ženy nejsou tím hlavním, proč to vše děláme. Jsou to šťastné děti, v kterých je naše budoucnost. Tomu rozumí každá matka zcela instinktivně. A stejný instinkt nám velel pomoci ve chvíli, kdy jsme zjistili, že některé české školou povinné děti trápí hlad, protože si jejich rodiče nemohou dovolit obědy ve školách. Okamžitě jsme zareagovali a založili jsme projekt Obědy pro děti, který se setkal a stále se setkává s velkým ohlasem a na nějž lidé velmi spontánně přispívají. Za to i jim patří neskonalý dík.

A přestože jsem si jista, že není v našich silách pomoci všem ženám a dětem, které podobnou pomoc potřebují, jsem přesvědčena, že i malá pomoc dělá svět lepší. Díky vám všem, kdo pomáháte.

Autor: Ivana Tykač | středa 5.3.2014 12:14 | karma článku: 3.59 | přečteno: 122x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 612 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1431
matka, podnikatelka, filantropka

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...